Om bogen

Af Anders Bundgaard

" Jeg laver mad med og af ”hjemmeskudt” vildtkød næsten hver dag. Ikke de traditionelle, smagsintense vildtretter, men helt almindelig hverdagsmad, hvor jeg bare udskifter ”almindeligt” kød med vildtkød. Og det er hverken for kraftigt i smagen eller for bøvlet at lave, hvis du forbereder og håndterer kødet og vildtet korrekt."

Jeg har gået på jagt hele mit liv, og altid værdsat de kulinariske oplevelser, der naturligt fulgte med at nedlægge og spise vilde dyr. Som for mange andre, de fleste velsagtens, var vildtkød i mange år forbeholdt særlige lejligheder, og det indgik sjældent i hverdagsmaden i mit barndomshjem og ungdomsårene.

Men for mere end 20 år siden begyndte jeg at lege med idéen om at kunne dække kødbehovet i vores lille familie med det vildt, jeg selv nedlagde. Det var ikke et personligt udviklingsprojekt eller resultatet af en småhellig vækkelse, men nok mest fordi, det var muligt og gav mening – og fordi, det smagte vildt godt.

Det begyndte i det små med at jeg erstattede de gængse kødtyper i frikadeller, lasagne, gryderetter og den slags med især kød fra rådyr. Det gik fint, og vores to drenge, som dengang var helt små, tog godt og storspisende imod de små ændringer i hverdagsmenuerne. Så ideen blev hurtigt til et projekt, min hustru vil måske kalde det en besættelse, og i dag bruger jeg næsten udelukkende vildtkød i min daglige madlavning.

Gennem årene har jeg fundet ud af, at så godt som alle retter uden problemer kan laves med vildtkød. Jeg er også i stigende grad blevet bevidst om, at alt kødet fra et nedlagt dyr kan og bør spises. Og jeg har løbende lært, hvordan man nedtoner den karakteristiske og lidt påtrængende vildtsmag, som mange klassiske vildtretter er berømte og berygtede for. Det har været afgørende for, at min familie har accepteret at få vildt næsten hver dag gennem de sidste årtier.

LÆR AT BRUGE VILDT I HVERDAGEN - KØB BOGEN HER